NEDEN BİR KOÇUNUZ OLMALI?

Koçluk konusunu yakın çevremde ne zaman açsam gelen sorular hep aynı.
-          Ne yapacağımı senmi söyleyeceksin?
-          Psikoloğum var,
-          Yani bir nevi psikologluk değil mi?
-          Ben bu işe inanmıyorum.
-          Yani danışmanlık değilmi?
-          Sorulara cevap verince ne olacak?


Sonuçta benim kararımsa ben bu sorulara zaten cevap verip uygulayabilirim kendi kendime.


İşte bu yazımda karmaşıklığı önlemek için bizim yaklaşımımızı ve nasıl çalıştığımızı paylaşmak istedim.


Aslında koçluk kişilere ayna tutmaktır. Danışan ( müşteri ) o aynada kendini görür. Kendini geliştirmek, gerçekleştirmek, hayatta bırakmak istediği izin yolunda ilerlemek adına ihtiyacı olan kaynakları fark eder. Kendini kısıtlayan, geride tutan iç seslerini, direnç noktalarını bulur. Bir seçim yapar. Her insanın doğal olarak yaratıcı, bütün ve ihtiyacı olan tüm kaynaklara sahip olduğuna inanır koçluk.


Koçluk deneyimi çok güçlüdür çünkü güvenli, yargısız bir ortam sunar. Çoğu zaman, güçlü bir sorunun ardından sessizlik ve “hmm” larla başlayan bir düşünce getirir.


İşte KOÇLUKLA ilgili aklınıza takılan sorular ve cevapları.
Koçluk süreci nasıl işler?
Koçluk süreci bir tanışma seansı ile başlar. Bu seans, normal koçluk seanslarından biraz daha farklıdır. Danışan ve koçun birbirlerini tanımaları, koçun çalışma prensiplerini, değerlerini ortaya koyması ve danışanın beklentilerini ve hedeflerini dinlemesi için yapılır.

Bu seansın sonunda, danışan için ideal olarak koçluk ilişkisi, koçun duruşu ve koçluk yolculuğundan kendi için nasıl bir fayda sağlayacağı netleşmiş olur ve danışanla koç birlikte çalışıp çalışmama kararı alırlar.


Genellikle, ortalama 6-8 seanslık bir sürece ( her seans 60dk ) sadık kalmayı ve her seansı 2 hafta aralıklarla yapmayı tercih ediyorum. Dediğim gibi, koç ve danışan, bu süreci birlikte tasarlar ve gelişmelere göre sürekli güncelleyebilir.


Koçluk seanslarının belli bir akışı var mı?
Koçluk tanışma görüşmesinden sonra birlikte çalışmaya karar verildiğinde, ilk seans bir keşif seansı niteliğindedir. Genellikle bu seans, diğer seanslardan farklı olarak 1,5 saat kadar sürer. Bu seansta her koçun kullandığı metot farklıdır.


Koçluk seanslarına konuyu danışan getirir. Bu konunun, danışan için güncel, o gün (hatta o 1 saat içinde) biraz daha derinleşmek istediği bir konu olması önemldir. Genellikle değişken hayatlarımızda, her an yepyeni konularımız olabiliyor. Dolayısıyla bu hazırlığı seanstan çok önce yapmaktansa, koçluk seansı yolunda yapmak, o anda olmak ve değişebilecek önceliklerimize de alan açmak adına daha uygun. İlişki tasarımı yaptıktan ve konuyu belirledikten sonra koçluk başlıyor. Koçluk seansı, danışanın istek, ihtiyaç ve seans sonunda almak istediklerine bağlı olarak koçla danışanın anda olarak, hatta anda birlikte dans ederek izledikleri bir süreç.


İnsanlar neden koçluk hizmeti alırlar?
Bunun cevabı herkes için farklı olabilir. Birey kendi başına içinden çıkmakta zorlandığı, kendini sabote ettiğini düşündüğü ve kendini huzursuz eden konularda koçluk almayı tercih edebilir. Zaman zaman, kendisini  eyleme geçirecek adımları atmak, kendi içindeki cesaretli tarafa erişebilmek, var olan ama bastırmış olduğu, farklı bir tarafını ortaya çıkarmak için koçluk almak bireye  iyi gelebiliyor.


Danışanlar, ( müşteriler ) genellikle kariyerlerinde ya da ilişkilerinde bir huzursuzluk yaşadıkları için; hayattaki hedeflerini, amaçlarını bulmakta adım atmakta zorlandıklarında; ya da başarı, zaman yönetimi, para ile olan ilişkileri vb. daha belirli konularda farkındalıklarını artırmak istedikleri için koçluk almaya karar veriyorlar.


Koçluk neyi çözer?
Koçluğun prensibinde çözmek yoktur. Başta bahsettiğim gibi, danışan kendi sorununu kendi çözer, koç ona ışık tutar. Koçlar, soruna değil kişiye koçluk yaparlar. Her koçun bir problemi çözme şekli farklıdır. Koçlar yönlendirme yapmaz ve akıl vermezler, bu mentorluk şapkasına özgüdür.


Ancak, koçluk süreci boyunca, danışan kendi içindeki çatışmaları, huzursuzlukları çözer. Bu da koçluğun gücünden, farklı bakış açılarından bakmayı, güçlü sorularla derinleşmeyi, imgelemelerle hayal etmeyi, danışanın içindeki kaynaklara ayna tutmasıyla farkındalığını derinleştirmesini sağlayarak gerçekleşir.


Farkındalığım zaten yüksek, koçluk bana buna ek olarak ne katabilir?
Çoğunlukla kendimize aynı gözlerle bakarız ve zaman zaman bu gözlerin önündeki perdeyi, buğuyu ya da lekeyi fark etmeyiz. Kendimize dair yargılarımız ve etiketlerimiz vardır. Konfor alanımız bellidir. Tüm bunlar, günlük hayattaki farkındalıklarımızı sınırlandırabilir. Koçluk sürecinde, gözlerimizin önündeki perdeyi aralamayı ya da kaldırmayı, kendimize dair unuttuğumuz yönleri keşfetmeyi deneyimleriz. Yalnızca bunların farkındalığı bile bize netlik verir, eyleme geçirir, tatmin seviyemizi artırır ve bilinçli seçimler yapmamızı sağlar. Anlatılmaz, yaşanır bir tarafı var bence koçluğun. Koçluk almadan bunu anlayabilmek için belki koçluk alan bir yakınınızdaki dönüşüme dikkat edebilirsiniz.


Danışanlarım da genellikle bana şunu söylüyor: “Bir yabancıya koçluk deneyimimi anlatırken zorlanıyorum ama ailem ve çevremdekiler bendeki dönüşümü şaşkınlık ve merakla izliyorlar.”


Gizlilik nasıl garanti ediliyor?
Koçluğa başlamadan önce genellikle koç ile danışan arasında yazılı bir gizlilik sözleşmesi imzalanıyor. Gizlilik koçluğun temel esası olduğu için, karşılıklı bunu temin edebilmek çok önemli. Zaten meslek etik ilkeleriyle birlikte resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş durumda.


Herkes kendine KOÇ diyor. Kendim için uygun bir koçu nasıl seçebilirim?
Bir koçla çalışmadan önce, onunla yapacağınız tanışma seansı çok önemli.
Koçluğun ne olduğu benim için net mi, aradığım kişi bir koç mu (yoksa mentor/psikolog/danışman mı?), koçlukla benim için neler mümkün olabilir ve bu süreci deneyimlemeye istekli miyim?
Bu koçla açık ve güvende hissedebilir miyim? Değerleri ve enerjisi bana uygun görünüyor mu? Sunduğu süreç, seansların süresi, konumu, ücreti benim için uygun mu?
Bu koçun koçluk eğitimi, kendini koçluk alanında beslediği diğer kaynaklar neler?
Bunlar dışında, önerim ICF akredite bir koçluk okulundan eğitim almış, koçluğu severek yaptığını hissettiğiniz ve mesleki standartların korunmasına önem veren KPD’ ne  ( Koçluk Platformu Derneği)  üye olan bir koçla çalışmanız.

 

Sizin için buradayız, bizimle iletişime geçin

Hizmetlerimiz ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bize Danışmaktan çekinmeyin.

Sizi Arayalım