ÖĞRENCİ KOÇLUĞU

Değerli Anne ve Babalar,


Bugün size " Öğrenci Koçluğuyla " ilgili aklınıza  gelebilecek soruların cevaplarını  bulacağınız bir yazı paylaşmak istiyorum.


Öğrenci koçluğu, derslerden yüksek not alma veya bir okul  kazanma odaklı değil, öğrenciyi kazanma odaklı yapılan bir koçluk çalışmasıdır.


Öğrencilerin kendilerini tanımalarını, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keşfetmelerini, hedef koymalarını sağlamaya ve kaynaklarını daha iyi kullanabilmelerine yönelik, yol haritası çizmek ve eylem planı yapmalarına destek sağlayan bir koçluk  hizmetidir.


Öğrencinin tamamen özelinde oluşturulacak, gizlilik ve etik değerler çerçevesinde sunulan bir programdır.

  • Öğrencinin okul başarısını artırmayı,
  • Kendine uygun hedefler seçmesini,
  • Etkin çalışmayı öğrenmesini,
  • Zamanı önceliklerini seçerek kullanmasını,
  • Güçlü yönlerini açığa çıkartması ve kullanmasını,
  • Doğru iletişim kurmasını,
  • Kendine güvenini geliştirmesini hedefler.

Çoğu zaman özellikle küçük yaştaki öğrenciler vaktini bilgisayar başında oyun oynayarak geçirmeyi, ders çalışmaya tercih eder. Hayattaki hedeflerinden biri de çocuklarının başarısını görmek olan anne-babalar bu durumdan şikayet eder.Çocuğu oyunu bırakıp ders çalışması konusunda yönlendirir. Oysaki, gelişme çağındaki çocukların ders çalışmak kadar oyun oynamaya, yaşıtlarıyla zaman geçirmeye de ihtiyacı vardır. Aynı sınıfta okuyan iki öğrenciden günde sadece 2 saat ders çalışan biri, günde 10 saat ders çalışan diğer bir öğrenciden daha başarılı olabilir. Bu noktada önemli olan, zamanın nasıl kullanıldığıdır.

Verimli kullanılmayan saatler boyunca masa başında oturmak, öğrenciye fayda sağlamayacağı gibi derslerden daha fazla sıkılmasına da yol açabilir.


Burada koçun görevi, öğrencinin kişisel özelliklerine en uygun ders çalışma sistemini bulmasını ve zamanı verimli planlamayı öğrenmesini sağlamaktır.


Hiçbir çocuk için hayat okuldan ve derslerden ibaret olmamalıdır. Koç, öğrencinin, okul yaşamını ve hayatının diğer alanlarını düzenlemesinde çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmasına yardımcı olur ve farkındalığını artırır. Ders ve okul başarısının yanı sıra, hayat başarısı konusunda yöntem ve yön gösterir. Böylelikle öğrencinin yeni bakış açıları geliştirerek kendini daha iyi tanımasına yardımcı olur.


 Öğrenci koçu, öğrencinin;
• Kendini tanımasını ve yönetebilme becerisini geliştirmesini,kendine uygun hedefler seçmesini  sağlar.
•  Belirlenen hedeflere ulaşmak için doğru bir strateji belirlemesine yardımcı olur.
• İstek ve ihtiyaçlarını doğru bir biçimde belirlemesine olanak sağlar.
• Sınırlayıcı düşünce kalıplarından kurtularak olumlu düşünce kalıpları geliştirebilmesinin yollarını belirlemesini sağlar.
• Etkin çalışmayı öğrenmesine yardımcı olur.
• Zaman yönetimini gerçekleştirebilmesini, etkili bir program oluşturabilmesini ve bu programa uyma disiplini geliştirmesini sağlar.
• Doğru soruları sorma becerisini geliştirerek farkındalığını arttırır, böylelikle güçlü yönlerini açığa çıkartması ve kullanmasını sağlar.
• Ailesi, arkadaşları, öğretmenleri ve çevresindeki diğer tüm bireylerle etkin bir paylaşım ve iletişim ortamının oluşturulmasına yardımcı olur.
• Dersleri, eğlence isteği ve hobileri arasında denge kurabilmeyi öğrenmesini ve uygulayabilmesini sağlar. Ve böylelikle daha dengeli, mutlu, özgüvenli, başarılı olmasının yollarını açar.


Öğrenci koçluğu sürecinde zaman zaman anne-babaya da koçluk yapmak gerekebilir. Herkes çocuğunun başarılı olmasını ister. Kendi ayakları üzerinde durabilmesine yetecek bir hayata sahip olmasını ister. Bunun yolununsa sınavlarda en yüksek puanları alması olduğunu düşünür. Ancak çok yüksek puan almanın yolu öğrencinin tüm sosyal hayatını bir kenara koyarak ders çalışması değildir.


Bir öğrencinin başarılı geleceği için;
1.  Önemli olan çok çalışmak değil, doğru ve etkili çalışmaktır.
2.  Önemli olan sadece sınav ve okul başarısı değil, hayat başarısıdır.
3.  Önemli olan hırslanarak yarışmak değil, kendimizi tanıyarak, kendi gücümüzü kullanmaktır. Çünkü; kendini daha iyiye taşıyan herkes yarışın birincisidir.
4.  Önemli olan başkalarının istediği gibi biri olmak değil, içimizdeki cevheri ortaya çıkarabilmektir.
5.  Önemli olan öğrenmek değil, öğrendiklerimizi uygulayabilmek, gerçekten olmak istediğimiz insan olabilmektir.
 
Türkiye’de eğitim sistemi daha fazla öğretim ağırlıklıdır. Bu nedenle örgün eğitimde öğrencilerin kimliklerini bulma,  yeteneklerini saptama, isteklerini, amaçlarını, hedeflerini tespit etmelerinde ve sosyal kişiliklerini oluşturmalarında yeterince çalışma yapıldığını söylemek güçtür. Bu eksiklik öğrencilerin motivasyon güçlerini, azimlerini, kendi temsil sistemlerini, çalışma yöntemlerini, özgüvenlerini, becerilerini, dengelerini, performanslarını doğru yönlendirme ve kullanma konusunda kesinlikle aile ve okul dışında başka bir yol arkadaşına ihtiyaç duymalarına yol açmıştır.


Öğrenci Koçu, öğrencinin kendi özbenliğini tanımasını sağlayıp, öğrenme teknikleri, hedef belirleme teknikleri, hızlı okuma ve okuduğunu anlama teknikleri ve diğer uygulama teknikleriyle, öğrencinin yaşama entegre olmasını, yolunu en baştan doğru çizmesini sağlar.


Sektördeki kavram kargaşasına da dikkat etmekte fayda var. Kimilerine göre öğrenci koçu veya eğitim koçu çocuğun tüm derslerine yardımcı olan, günde kaç soru çözeceğini, kaç saat çalışacağını, neyi yapması gerektiğini söyleyen bir öğretmen. Kısacası ‘şunu şöyle, bunu böyle yap’ diyen biri. Dolayısıyla velilerin bir öğrenci koçundan (eğitim koçundan) beklentileri de bu yönde olabilmekte.


Fakat öğrencilerin en çok sıkıldığı şeylerden biri, başkalarının onlara neyi nasıl yapacağını sürekli söylemeleri olur. Okuldaki ve dershanedeki öğretmenleri, anne, baba gibi herkes neyi nasıl yapacağını hatırlatır. Öğrencinin etrafında şunu yap bunu sakın yapma diyen bir dolu insan vardır ve bundan çok sıkılmıştır.


Öğrenci koçu; öğrenciye neleri nasıl yapacağını söylemekten çok, öğrencinin durumunu tespit edip hedeflerini ve hayat amaçlarını belirlemesine yardımcı olur. Bu hedeflere ulaşması için koç, öğrenci ile birlikte seçenekler üretir.


Kabul gören, sevildiğini hisseden, bulunduğu durumun ve nereye ulaşmak istediğinin farkında olan bir birey, başarılı ve mutlu olacaktır. Öğrenci koçu, öğrencisinin sınav-okul-kabul görme-ergenlik vb. durumlarla mücadelesinde yol arkadaşıdır.
Öğrenci koçu, bu yolculukta öğrencinin yoluna ışık tutar.


Öğrenci genellikle henüz kişiliği oluşma aşamalarında bulunan, yaşı itibarı ile duygusal ancak duygularını kontrol edemeyen, kendi kendine düşünmeye başlamamış, aldığı etkilere ancak tepki verebilen bir insandır. Eleştiriye değil hemen her zaman için motivasyona ve olumlu desteğe gereksinim duyan bir insandır.


Öğrenci Koçluğu almayı düşünen öğrencilerin aşağıdaki soruları kendilerine sormalarını öneriyorum:

  • Konsantrasyonum yeterli mi? Daha iyi odaklanmak istiyormuyum?
  • Keyifli olarak başarıya odaklanmak istiyormuyum?
  • Sınav stresi ve kaygısı yaşadığımda, kontrol gücünün kendimde  olmasını  istermiyim?
  • Hedefimi  netleştirmek ve ne istediğime tam olarak karar vermek istiyormuyum?
  • Başkalarının beni kontrol etmesi yerine,  kendi kendimi kontrol etmek, yönetmek istiyormuyum?

Bu sorulara verilen yanıtlar, öğrencinin koçluk çalışmasına ne kadar yatkın olduğunu belirleyen faktörleri de gösterir.

Sizin için buradayız, bizimle iletişime geçin

Hizmetlerimiz ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bize Danışmaktan çekinmeyin.

Sizi Arayalım