ÜST DÜZEYLERİN PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Yönetimde çok kabul görmüş bir bakış var. "Ölçemediğin şeyi yönetemezsin" .
Yani bir şirketin başarısını ölçmek istiyorsak; Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyelerinin performansını ve İcra Kurulu Başkanı ( Genel Müdür&Ceo ) ve Üyelerinin performansını ölçmek zorundayız.


Son dönemde Genel Müdür ve üstü pozisyonlar için kullandığımız kriterleri "Katma Değer Zinciri" olarak tanımlıyoruz. Bu kriterleri en üstten başlayarak paylaşalım. BVA ( Brand V.A ) Marka Katma Değeri SVA ( Sustainability V.A ) Sürdürülebilirlik Katma Değeri EVA ( Economic V.A) Ekonomik Katma Değeri CVA ( Customer V.A ) Müşteri Katma Değeri KVA ( Knowledge V.A ) Bilgi Katma Değeri HVA ( Human V.A) Çalışan Katma Değeri MVA ( Management V.A ) Yönetici Katma Değeri OVA ( Owner V.A ) Hissedar Katma Değeri
Üst düzeylerde yukarıdaki kriterlerde sorduğumuz ana sorumuz "Nerede aldınız ve nereye getirdiniz?". Yani sözden ve hikayeden daha net olarak bu katma değer modelinde başarıyı arıyoruz. Örnek olarak BVA için diyoruz ki "siz yönetime geldiğinizde şirketin marka değeri neydi? şimdi an ne oldu? bunu nasıl yaptınız?" . HVA için diyoruz ki, siz geldiğinizde çalışan kişi başına katma değer neydi, şimdi ne oldu? nasıl yaptınız?"
Burada nasıl yaptınız sorusunu önemi, yapılanların şirket ilke ve değerleri ve iş ahlakına uygunluğunu da sorgulamak. Şirket olarak "hedefe ulaşmak için her şey mubahtır" demiyorsak.


Değerlendirmeleri aylık yaparak izlemek gerekiyor. Yıl ortası veya yıl sonu gibi 3,4,6 aylık dönemlerde değerlendirelim demek, dinamik ve çok değişken iş ortamında kayıpların kalıcı olmasına neden olabiliyor.


Başarı için "şeffaflık, çeviklik ve işbirliği" olmazsa olmaz kurumsal yetkinlikler olarak kabul edilmeli ve uygulanmalı.
 

Sizin için buradayız, bizimle iletişime geçin

Hizmetlerimiz ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bize Danışmaktan çekinmeyin.

Sizi Arayalım