ETKİN YÖNETİM

YÖNETİMİN SIRLARI ve YÖNETİCİLERİN DAVRANIŞ BİÇİMLERİ

 

35 senedir iş hayatındayım. Yüksek lisansımı bitirip arkasından zor ama zevk aldığım bir askerlik hizmetinden sonra eski bir tanımla iş hayatına “ sıfırdan” başlayıp kariyer basamaklarına da tepeden inerek değil! yavaş yavaş çıkarak ve her basamakta da süreli dinlenerek üst düzey olarak senelerce çalıştım.

Hatalar tabi oldu. Ama hatasız ve başarılı seneler çok daha fazla. Eski bir sporcu ve spor yöneticisi olduğum için her zaman takım oyununa inandım. Takım iyiyse başarı mutlaka gelir düşüncesinden hiç çıkmadım. Her zaman yenilik, teknolojiyi iyi kullanma, verimli çalışma ekiplerle birlikte profesyonel olarak çalıştığım şirketlere güç verdi.

Tabi hem yönetirken hem de yönetilirken değişik profilli kişilerle tanıştım, çalıştım. Bana göre, yöneticilikte yetersiz olan üstlerim bile yararlı oldu kişisel gelişmeme. En azından “ benim böyle olmamam gerekiyor” dedirttiler bana.

Uzun seneler sonra yönetim biliminin çok önemli olduğunu daha iyi anladım. İyi yönetici nasıl olmalı, iş hayatına ve özel hayatına bakışı, personel ve müşteriler veya iş yaptığı çevrelerde nasıl bir tutum izlemeli diye?

Etkili yöneticiler, şirketlerinin ekipleri organize etmesine ve zorlu kararlar almasına yardımcı olur. Her profesyonelin kendine özgü bir liderlik tarzı olsa da ortak özellikleri arasında empati, iletişim ve delegasyon yer almaktadır. Bu becerileri geliştirmek, kariyerinizi ilerletmenize ve kuruluşunuzun başarısına katkıda bulunmanıza yardımcı olabilir.

Takımları veya kuruluşunuzu etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilecek bazı paylaşımlar yapmak istiyorum.

Yönetici özellikleri, profesyonellerin bir projeyi, ekibi veya organizasyonu yönetmek için kullandıkları niteliklerdir. Bir profesyonel, çalışanları ortak bir hedefe yönlendirmek için iletişim ve delegasyon gibi özellikleri kullanabilir. Başarılı yöneticiler genellikle bu özelliklere doğal olarak sahiptir, ancak bunları uygulama yoluyla geliştirmek mümkündür.

1. Cesaret

Yöneticiler pratik kararlar alma eğilimindeyken risk almalarını gerektiren durumlarla da karşılaşabilirler. Cesaret, bu zorlu koşullarda ilerlemenize ve bazı fikirleri savunmanıza yardımcı olabilir. Bu aşamada başarısızlıktan korkmamak çok değerlidir.

2. Kişisel farkındalık

Kişisel farkındalık, kendi yetenekleriniz üzerinde düşünme ve gelişme alanlarını belirleme yeteneğidir. Güçlü yönlerinizi biliyorsanız, yapmakta iyi olduğunuz şeylerden yararlanmanıza izin veren görevlere odaklanabilirsiniz. Zayıf yönlerinizi bilmek ve  tanımak, nasıl geliştireceğinizi belirlemenize yardımcı olur.

3. Teşekkür etmeyi bilmek

Teşekkür etmek, bir bakıma minnettarlığı ifade etmedir. Çalışanlarınıza, paydaşlarınıza ve müşterilerinize katkılarından dolayı teşekkür edebilirsiniz. Amerikalı satış gurusu Brian  Tracy’nin dediği gibi; “ne kadar çok teşekkür ederseniz, o kadar çok teşekkür edeceğiniz kişi olur”.

4. Perspektif

Yöneticiler uzun vadeli hedefleri ve beklentileri denetler. Kısa vadeli hedefleri ve değerlendirmeleri kuruluş içindeki diğer kişilere devredin delege edin ve daha büyük uzun vadeli hedeflere ulaşmaya odaklanın. Bu bakış açılarının her ikisinin de benimsenmesi, kuruluşun belirlenen misyonunu yerine getirmesini kolaylaştırır.

5. Açık fikirli olmak

Bazı yöneticiler her zaman gelişime açıktır. Zorluklarla yüzleşirken ve kuruluşun diğer üyelerinden fikir ve geri bildirim alırken açık fikirli olun. Pozisyonunuz, başkaları başlangıçta bunu gözden kaçırabilirken yeniliği savunmanıza olanak tanır. Seneler evvel “sigorta primlerini kredi kartı ile alalım, mail order denen bir sistem varmış tahsilat konusunu çözeriz” dediğimde yöneticim bana “ gerek yok çek ve senet işimizi görür “ demişti. Israrım sonucunda Türkiye’de  sigorta sektörüne kredi kartı tahsilatı ekletmiştim. Şimdiki kredi kartı hatta bundan sonra oluşacak digital cüzdanların temeli o zamanlarda atılmıştı.

6. Problem çözme

Sorunları çözmek tartışmasız bir yöneticinin sahip olduğu en önemli iştir. Bir sorunu çözerken yaratıcı ve kararlı olun. Fikir için çalışanlarınıza ve iş arkadaşlarınıza da danışın.

7. Etki

Yöneticiler, çalışanlarını olumlu yönde etkileyebilir. Kuruluşunuzun güvenini ve saygısını kazanın, böylece onları çok çalışmaya, pozitif kalmaya ve yaratıcılık göstermeye teşvik edebilirsiniz. Mentorluk programları aracılığıyla doğrudan veya çalışanların taklit etmesini istediğiniz eylemleri göstererek dolaylı olarak etkileyebilirsiniz.

8. Dayanıklılık

Bazen bir kuruluş, yöneticinin sorumlu olduğu bir zorlukla karşılaşabilir. Bir gerilemenin ardından dayanıklılık, yöneticinin şirketin iyileşmesinden emin olduğunu göstererek kuruluşun temelini artırır. Direnç, kuruluş bir durgunluk veya halkla ilişkiler skandalıyla karşı karşıya kaldığında özellikle önemlidir.

9. Sabır

Delegasyon, yaratıcılık ve yetkilendirme, güçlü bir iş ürününe yol açar, ancak bu stratejilerin geliştirilmesi zaman alır. Çalışanlarınıza çalışması ve büyümesi için alan verirken sabırlı olun. Sabır göstermek, çalışanlarınızın başarılı yeni uygulamalar ve prosedürler denemesine ve oluşturmasına olanak tanır.

10. İletişim

Şeffaflık, güçlü etik ve anlayışa sahip bir kurumsal kültürü teşvik eder. Çalışanlar, yöneticilerin neden üst düzey kararlar aldığını ve tüm bilgilerle daha verimli çalışabildiğini anlamayı takdir ediyor. Mümkün olduğunda, kurumsal değişiklikleri şirketteki herkese iletin.

11. Güven

Bir kuruluşun yöneticileri ve çalışanları arasındaki güven hayati önem taşır. Yöneticiler, işlerini etkili bir şekilde yapmaları için çalışanlarına güvenmeli ve çalışanlar, bir bütün olarak organizasyon için iyi kararlar alma konusunda liderliğe güvenmelidir. Karşılığında aynısını bekleyebilmek için çalışanlarınıza karşı dürüst ve şeffaf olun.

 

12. Yaratıcılık

Yaratıcı bir atmosfer oluşturmak, zorluklarla yüzleşmek için harika bir yoldur. Yöneticiler yaratıcılığı kendileri sergilerler ve çalışanları için yaratıcı problem çözmeyi kolaylaştırırlar.

13. Samimiyet

Yöneticiler örgütlerine, çalışanlarına ve ürünlerine bağlılıklarında samimiyet gösterirler. Çalışanlarınızla ve diğer paydaşlarınızla olan iletişiminizde samimi olursanız, çalışanlarınız size daha fazla saygı duyar. Taahhütlerinizi yerine getirmeye çalışın ve yalnızca tutmayı düşündüğünüz sözler verin.

14. Espri anlayışı

Mizah duygusu her yönetici için gerekli değildir, ancak çeşitli durumlar için harika bir özellik olabilir. Garip durumları hafifletmek ve yeni ekip üyeleri arasında ilişkiler kurmak için mizahı kullanabilirsiniz. Olumlu bir tutum sürdürmek, müşterilerle güven oluşturmak ve zorlu veya karmaşık bilgileri iletmek için mizaha da güvenebilirsiniz.

15. Alçakgönüllülük

Size yapışmak isteyen ve zararlı olan tüm egolardan kurtulun. İş hayatında her bireyin bir rolü vardır ve onu iyi oynamak zorundadır.  Sahip olduğunuz yetkiye saygı duyun ve yetkilerinizi yalnızca kuruluşun yararına olacak şekilde kullanın. Ayrıca, başkalarına güvenmenin bir yönetici olarak yeteneklerinizi azaltan bir şey olmaktan çok bir güç olduğunu da anlayabilirsiniz.

16. Güçlendirme

Çalışanların yaratıcı olmasına izin verin. Çalışanları güçlendirin ve onların çalışmalarını ve katkılarını takdir ettiğinizi ve saygı duyduğunuzu gösterin. Çalışanlarınızın yeni prosedürleri veya uygulamaları denemekten heyecan duyacakları bir ortam yaratın.

17. Duygusal zeka

Duygusal zeka son 20 senede yönetimlerde çok önem kazandı. İstediğiniz kadar işiniz iyi bilin duygusal zekanız yoksa veya onu iyi kullanamıyorsanız işler ve iş ilişkileri sekteye uğrar.

Duygusal zeka, başkalarıyla ilişki kurma ve onların duygularını anlama yeteneğinizi tanımlar. Bu özellik aynı zamanda kendi duygularınızla ne kadar temas halinde olduğunuzla da ilgilidir ki bu özellikle yöneticiler için önemlidir. Pozisyonunuzun getirdiği hüsran, stres ve belirsizliği yöneterek görevlerinizi verimli bir şekilde tamamlayabilir ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sağlayabilirsiniz.

18. Delegasyon

Yetenekli insanları tanımak ve onlara çalışma alanı sağlamak organizasyonu geliştirebilir. Yalnızca günlük görevleri yönetmek yerine yetenek geliştirmeye odaklanın. Bu özellik size yalnızca zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda özellikle siz ayrıldıktan veya departman değiştirdikten sonra organizasyonu uzun vadeli başarıya hazırlar.

19. Güven

Yöneticiler, karar verirken veya zorlu bir durumu yönetirken güven göstererek çalışanlarının kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Kararlarınızda katı olmak önemli olsa da, iyi yöneticiler başkalarının sahip olduğu endişeleri kabul etme eğilimindedir.

20. Vizyon

Örgüt üyeleri rehberlik için yöneticiliklerine bakarlar. Kuruluşun geleceği ve oraya nasıl ulaşılacağı konusunda net bir vizyona sahip yöneticiler, çok ihtiyaç duyulan yönlendirmeyi sunabilir. Çalışanlarınıza şirketin uzun vadeli hedeflerini sunun veya net değilse bunları belirleyin. Çalışanlar ne için çalıştıklarını bilirlerse aksilikleri yönetmeye hazır olabilirler.

21. Sorumluluk

Birinin yöneticilik konumunda olması, hesap verebilirlikten muaf olduğu anlamına gelmez. Aslında, konumları onları kuruluşun ve çalışanlarının yaptığı her şeyden sorumlu tutar. Kendinizi yüksek bir standartta tutabilir ve başkalarını görevlerinizi yerine getirdiğinizden emin olmaya teşvik edebilirsiniz. Hata yaptığınızda da bunu kabul edebilir ve kuruluşunuza, çalışanlarınıza ve müşterilerinize daha iyi hizmet vermek için çalışabilirsiniz.

22. Sadakat

Her ne kadar Y kuşağının sonu Z kuşağı ve Alfa kuşağında sadakat kavramı az olsa dayine de  yöneticiler için önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanların bağımlılığını (şirkete ve size karşı loyalty ) arzu ederken sizin de kararlar konusunda şeffaf olarak ve çalışanlarınızı kuruluş genelindeki önemli görüşmelere dahil ederek bağlılığınızı gösterin. Bu bağlılık, herkesin kuruluşun uzun ömürlülüğü konusunda daha fazla güven duymasını sağlar.

23. Empati

Yöneticiler, çalışanların sorunlarını içtenlikle dinler ve endişeleri azaltmak için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Çalışanlarınızı düzenli olarak kontrol edin ve bir açık kapı politikası benimsemeyi düşünün. İş yeri ihtiyaçlarını karşıladığınızdan ve gerekli desteği sağladığınızdan emin olun.

Özellikle son 15 senedir dış eğitimcilerden “ Mentorluk “ ve/veya “ Koçluk “ hizmeti aldırırsanız orta vadede kişisel ve şirket verimliliklerinin % 75 oranında artacağını göreceksiniz.

24. Tutku ve Pozitiflik

Yöneticiler, sektörleri hakkında tutkulu olma eğilimindedir. Bu tutum, çalışanları işlerini aynı şekilde önemsemeye motive edebilir ve sektörünüzde yeniliğe ilham verebilir.

İş yerinin verimliliğini belirlemek bir yönetici olarak sizin sorumluluğunuzdur. Davranışınızı kontrol edin ve zorluklar karşısında bile pozitif kaldığınızdan emin olun. Her durumun olumlu yönlerini kabul ederek ve olumsuz bileşenlere çözüm bularak, çalışanlarınızı benzer bir zihniyet benimsemeye teşvik edersiniz.

“Olumlu zihinsel tutumda” olmak çok değerlidir.

26. Dürüstlük

Dürüstlüğün bekçisi olun. Dürüstlük, yöneticilerin diğer çalışanların saygısını korumasını ve kuruluşlarının olumlu bir imajını geliştirmesini sağlar. Bu özelliği, sektörünüzün genel ahlaki kurallarına ve kuruluşun benzersiz etik düşüncelerine bağlı kalarak gösterebilirsiniz. Bir yönetici dürüstlük gösterdiğinde, diğer çalışanların onu takip etmesi muhtemeldir.

Sizin için buradayız, bizimle iletişime geçin

Hizmetlerimiz ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bize Danışmaktan çekinmeyin.

Sizi Arayalım