MENTORLUK NEDİR?

Son 3 senedir aldığım telefonlarda veya yaptığım görüşmelerde bireysel olarak koçluk veya mentorluk isteyen iş insanları fazlalaştı. Ben de vaktimin yettği süre içinde gerek şirket yöneticilerine gerekse de referansla beni arayan bireylere koçluk veya mentorluk yapıyorum.

Özellikle pandemi’den sonra tüm dünyada olduğu gibi  Türkiye’de de bu konular gündeme gelmeye başladı. Uzaktan çalışmanın getirdiği bazı sıkıntılar ( ilk başta daha rahat ve sevimli görünse de )  günümüzdeki hibrit çalışma şekli çalışanlarda bazı eksiklikler getirdiği açık. Böyle durumlarda da gerçek yaşam koçları ( ICF uyumlu sertifikası olmayan ama kendisine yaşam veya yönetim koçu diyen çok ) veya mentorların devreye girmesi çalışanlara çok iyi geliyor .

Bugünkü yazımda sislere “Mentorluk “ ile ilgili kısa bilgilendirme yapacağım. Bundan sonraki ayda da “Koçluk “ konusunu da ele alırız.

Mentorluk, daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu bir ilişkidir. Mentor, mentee denilen ( danışan )kişiden daha yaşlı veya daha genç olabilir, ancak belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekmektedir. Geniş deneyime sahip biriyle öğrenmek isteyen biri arasında bir öğrenme ve gelişme ortaklığıdır.  Bir uzmanla etkileşime geçmek, kültürel araçlarla ve içinde uzmanlık kazanmak için de gerekli olabilir.

İyi ve başarılı bir mentor, uzmanlığını, tecrübesini ve kişisel  farkındalıklarını  mentee’si ile birlikte geliştirir ve gelişimlerine aracı olmak için kullanır. Mentee için değişimlere rehber lider olmaya gönüllü olur. Mentee’nin dönüşümüne, amaçlarına,       hedeflerine  ulaşması için ona ilham kaynağı olmaya çalışır. Mentor aynı zamanda mentee’ye   pozitif bir düşünce tarzı yaratan  bir kişidir.

Bu süreçteki deneyimlerden faydalanan kişiye de mentee denir.Bir Mente’de olması gereken özellikleri aşağıya sıralamak istiyorum;

Tutkusuna ulaşmak ve BAŞARI için istek duyan,

Öğrenme ve dönüşüm hevesiyle kendisi için belirlediği hedeflere ulaşmak  amacıyla yola çıkmış olan,

Geri bildirim almaya, vermeye, istemeye açık,

Gelişimi için zaman, enerji, istek yaratan,

Mentor/mentee birlikteliğine sürdürülebilir bir ilişki olarak gören,

Kendine, mentor/mentee ilişkisine, mentoruna ve geleceğine güven duyan  gelişim sürecinde önemli aşamalar kaydetmiş kişilerdir.

İyi bir mentorda olması gereken özellikler ise;

Gizliliği sağlamak ( sır saklama)

İlişkide karşılıklı ihtiyaçları karşılayacak sözlü bir ilişki kontratı yapmak

Ulaşılabilir olmak ve gereken zamanı ayırmak

Mentee’nin olaylara farklı açıdan  bakmasını sağlamak

Motive etmek, desteklemek

İç ve dış kaynaklarını fark ettirmek

Tavsiye vererek seçenekleri artırmak

Dinlemek ( en önemli değer )

Gizliliği korumak

Ulaşılabilir olmak ve mentor’luk sürecine zaman ayırmak.

Sonuç olarak bizlere eskiden bazı dönemlerde rehberlik edip yok gösteren yöneticilerimiz de aslında mentorluktan başka bir şey yapmıyorlardı.

Ancak artık bu konulara bilimsel boyut getirip ele almak daha değerli.

Sağlıklı günler dileklerimle.

 

Ali AKTUĞ

Sizin için buradayız, bizimle iletişime geçin

Hizmetlerimiz ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bize Danışmaktan çekinmeyin.

Sizi Arayalım