YÖNETİCİLİKTE ZİRVEYE GİDEN YOL

YÖNETİCİLERDE ZİRVEYE GİDEN YOL

09.04.2023 Ali AKTUĞ

Bu buluşmamızda senelerce yaşadığım yöneticilik tecrübelerimden elde ettiğim bazı deneyimleri , yönetimde zirveye giden ve orada kalmanın  yollarını, neleri yapmaları gerektiği yerine neleri yapmayı bırakmaları gerektiğini  sizlere aktarmaya çalışacağım.

İlk aşamada “ Başarı Sarhoşluğu “ diye tanımladığım bir olgu’ dan bahsetmek istiyorum. Başarılı  veya kendini başarılı gören insanlar kendilerini çalışma arkadaşlarından veya diğer kişilerden daha üstün bulurlar. Bundan dolayı da değişmek için bir neden görmezler. Bu kişiler, istedikleri her şeyi gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduklarına inanırlar. Karşılarına çıkan konuların tamamına yakınını  fırsat olarak görürken, diğerleri bunu tehlike olarak algılarlar. Başarının kendi hakları olduğunu düşünüp, bu yaklaşımlarını çalıştıkları şirketlerine uygularlar. Ancak  “başaracağım inancı” yöneticinin bazı davranışlarını değiştirme zamanı geldiğinde kendisini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu kişiler, kontrol edilmeye veya idare dilmeye yanaşmazlar, değişimi genellikle kabul etmezler. Ama şunu bilmeleri gerekir ki; bu ve benzeri davranışlarına rağmen başarılı oldukları ve artık daha başarılı olmaları için değişimin  gerektiği. Ve asla unutmamaları gereken bir konu da “ Israrla değişmeyenlerin değiştirildiğidir”.

Yöneticilerin bırakmaları tavsiye edilen alışkanlıklarını sıralamak istiyorum.

Gereğinden fazla ve üzerine düşmeyen yorumlarda bulunmak : Başkalarının fikirlerine ekleme yapmak ve sanki kendi fikirleriymiş gibi etrafta konuşmak.

Yargılamak ve yıkıcı yorumlar yapmak  : İyi bir yönetici astlarını veya yatay ilişkide olduğu iş arkadaşlarını yargılamamalı tarafsız durmaya çalışmalıdır. Yıkıcı yorum yapıp , kendilerinin hatırlamadığı ama karşısındakinin de asla unutmayacağı  yorumlarda bulunmamalıdır.

Zafer sarhoşluğu : Diğer kusurların başlıca kaynağıdır.

Cümlelere “ hayır” , “fakat”, “halbuki” ile başlamamalılar. Bu kelimeler karşısındaki kişilerin haksız olduğunu göstermeye çalışan kelimelerdir.

Ne kadar akıllı olduklarını her an hissettirmek veya söylemek.

Olumsuz olmak ve sinirliyken konuşmak, kızgınlığı bir nev’i yönetim maşası olarak kullanmak .

Astlarından veya üstlerinden bilgi saklamak. Bu davranışların esas amacı güç kazanmaktır. Ancak kesinlikle doğru bir davranış değildir.

Karşındakini hak ettiği bir şekilde takdir etmemek. Başarılı bir lider ancak diğerlerine  odaklanarak ve onları takdir etmeyi öğrenerek olunur.

Çeşitli bahaneler uydurmak ve geçmişe takılıp kalmak .

Adamcılık : Özellikle iş hayatının en önemli yanlışıdır. Kendilerine koşulsuz ! bağlı adamlar bulup onları kayırmak yönetimde kişiyi zamanla değersizleştirir. Dedikodular zirveye çıkar.

İnsanları dinlememek: İnsanların kendilerinin dinlenmemesini anlamaları saygıyı yok eder.İnsanları sabırla ve gönülden dinlemek en büyük erdemdir.

Bir başarı veya hizmette sonra teşekkür etmesini bilmemek, kayıtsız kalmak.

Sorumluluğu başkasına yüklemek : Bir hata veya yapılan bir işde günah keçisi aramak.

Sonuç olarak;

Yöneticilerde kariyer arttıkça, davranışlarla ilgili değişimler gerçekleştirebilecek yegane değişimler halini alır. Bu kusurlardan bazılarına sahip olmak yöneticiyi kötü yapmaz sadece daha da ilerlemekten alıkoyar.

Öncelikle iyi bir lider ve ardından iyi bir yönetici olmak için;

  • Yaptığınız işi çok sevin,
  • Etkili iletişim tekniklerini iyi öğrenin,
  • İş ortaklarınızı akıllıca seçin, onlar orta vadede başarınızın anahtarıdır,
  • Mikro yönetimden kaçının,
  • Gelecek için plan yapmaktan kaçınmayın,
  • Şeffaflığın çok takdir edildiğini bilin,
  • Sabırlı olun,
  • Zaman yönetimi her alanda çok önemlidir. Zamanınızı akıllıca yönetin,
  • Risk almaya ve oluşabilecek hatalardan ders almaya hazır olun,
  • Herkese eşit davranın.
  •  

 

 

Sizin için buradayız, bizimle iletişime geçin

Hizmetlerimiz ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgi için lütfen Bize Danışmaktan çekinmeyin.

Sizi Arayalım